Monthly Archives: November 2021
Tussen wij en zij: over inclusie, wokeness en slavernij (webinar)
The Dark Hours – Michael Connelly (2021)
Dystopia – No Man’s Art Gallery, Amsterdam
Group show Lena Kuzmich, Abel Hartooni and…
Een visgraatjas met haaiengrijns
Young OSCAM Art Kitchen – Amsterdam Zuidoost (Bijlmer)
Nikè Marchand
Processing spaces-times – Nieuw Dakota, Amsterdam
Stelt kunst als onderzoek ons in staat om de wereld op een andere manier te begrijpen? En, welke vormen van kennis brengt dit voort?
Artistiek onderzoek is een proces, maar kan ook begrepen worden als een processor: een krachtig instrument dat verschillende ruimtes, tijden en systemen met elkaar verbindt. De kunstenaar-onderzoekers in deze tentoonstelling zijn allemaal betrokken in het herdefiniëren van ‘kennis’ in het veld van onderzoek. Voor deze kunstenaars functioneert onderzoek namelijk als een vorm van navigatie: waar paden worden gelegd binnen een veelvoud aan vraagstukken en informatiebronnen. De deelnemende werken tonen de persoonlijke reis die iedere kunstenaar heeft afgelegd.
Creator Doctus (CrD)
Creator Doctus (CrD) is de titel van de recent ontwikkelde graad in het veld van internationaal hoger kunstonderwijs, geïnitieerd door de Gerrit Rietveld Academie in samenwerking met de onderstaande partners. Om deze graad –gelijkwaardig aan PhD– te behalen zijn kunstenaars niet verplicht om een proefschrift te schrijven. In plaats daarvan stelt het CrD-traject de ontwikkeling van artistieke methodes en resultaten voorop, en cultiveert hiermee innovatieve modellen voor artistiek onderzoek. De kunstenaars in Processing Space-Times zijn allen aangesloten bij het Creator Doctus Project.
I remember – Beautiful Distress Gallery, Amsterdam
Het wordt gebruikt als expositieruimte voor de kunstwerken die de kunstenaars maken tijdens hun drie maanden durende residency in de psychiatrische instellingen in Brooklyn, New York. Het is ook een plek voor speciale thema tentoonstellingen, toneelvoorstellingen en vele andere evenementen en bijeenkomsten rondom het thema kunst en psychiatrie.
I remember Mirthe Berentsen & Martin La Roche Contreras
Retweet – NDSM Fuse
De expositie RETWEET gaat over delen, uitwisselen en verbinden. Kunstenaars zijn uitgenodigd om, in overleg met elkaar, hun werk te combineren tot een geheel. Werken worden naast elkaar en tegenover elkaar geplaatst in verrassende combinaties. Soms spreekt het elkaar tegen en soms versterkt het werk elkaar. Er zijn werken van kunstenaars die dezelfde fascinatie hebben en ook van kunstenaars die een zelfde thema totaal anders benaderen. Kunstenaar?
Comeback Kid. Soundos al Ahmadi – De Meerse, Hoofddorp
Champú. Vincent Delbrouck – Huis Marseille, Amsterdam
De immer gevoelige Waalse fotograaf Vincent Delbrouck – zelf geen tiener meer, maar naar eigen zeggen met ‘adolescence as ongoing story always burning in me’ – portretteert in Champú een vloedgolf van tienergevoelens en stillevens van Cuba in een positieve flow van een honderdtal foto’s die verdeeld zijn over de museumzalen in Keizersgracht 401. Wanneer beleef je grotere hoogte- en dieptepunten dan wanneer de liefde je voor de allereerste keer overvalt? Als alles nieuw en tegelijkertijd zo dramatisch intens is dat je blind en doof bent voor al het andere om je heen? ‘Life Sux!’ schreef Oriss Abreu Pavie op haar Facebook-pagina: typisch een uitroep van een verliefde tiener, wier zeer persoonlijke relaas in het Spaans, Engels en Nederlands naast Delbroucks foto’s op de wanden van de museumzalen te lezen is. Oriss is een van de tieners uit de wijk La Vibora in Havana die in 2018 samenkwamen in het park waar Delbrouck, die al sinds 1997 in Cuba komt en er diverse fotoseries heeft gemaakt, in de lente van dat jaar bij toeval op hen stuitte. Hij raakte vervuld van hun positieve energie, die hij via zijn foto’s wil delen. Die eerste liefde beleef je maar één keer. Het is daarom zo bijzonder dat Vincent Delbrouck dat unieke gevoel in foto’s heeft weten te vatten. Hij zegt daarover: ‘This colorful work is the most exciting and ambitious project of my life.’
Het oeuvre van de Indiase fotograaf, filmmaker, schrijver en curator Sohrab Hura (1981, Chinsurah, West-Bengalen, India) ontvouwt zich deze herfst in de zalen van Huis Marseille. In de afgelopen vijftien jaar heeft Hura’s werk zich ontwikkeld van documentair tot experimenteel, confronterend en zelfs sceptisch tegenover het medium fotografie. Door middel van fotoseries, videowerken, installaties en ingrepen in de museumruimtes dompelt Hura de bezoeker onder in zijn zienswijze, waarin verschillende elementen niet los van elkaar staan maar juist in elkaar overlopen.
Of life of love of sex of movement of hope. Liz Johnson Artur – FOAM, Amsterdam
Foam presenteert de solotentoonstelling of life of love of sex of movement of hope door fotograaf Liz Johnson Artur. De tentoonstelling viert dagelijkse gebeurtenissen en brengt ze samen in de vorm van een verhaal, in een poging om de menselijke emotie uit te vergroten.
De tentoonstelling The Possibility of Existence toont het vergeten fotografische oeuvre van Shigeru Onishi (1928 – 1994). Nadat de kunstenaar in 1953 afstudeerde in topologie (tak van de wiskunde) aan de universiteit van Hokkaido, begon hij zijn wiskundige theorieën toe te passen op fotografie. Hoewel zijn theorieën voor de leek onbegrijpelijk zijn, heeft het een uniek oeuvre opgeleverd waarmee hij zich distantieerde van andere stromingen en ideeën in de Japanse fotografie van zijn tijd.
Foam 3h presenteert de tentoonstelling Leave and Let Us Go van Alexandra Rose Howland. Howland toont met haar serie een intiem portret van Irak, een land dat vaak verkeerd wordt begrepen en onjuist wordt afgebeeld.
De afgelopen 15 jaar presenteerde Foam het werk van 95 opkomende talenten in Foam 3h, dat uitgegroeide tot een belangrijke ontmoetingsplaats voor fotografen, kunstenaars, studenten, verzamelaars en andere spelers uit het veld. In Foam 3h – 15 jaar talent uit de collectie presenteert Foam een selectie van 16 kunstenaars uit deze reeks waarvan werk in de collectie van Foam is opgenomen.